Mikä on kryptovaluutta? Tiedä nämä asiat

Kryptovaluutta (cryptocurrency, crypto, krypto) on digitaalinen valuuttaa, jota voi käyttää hyödykkeiden tai palveluiden ostamiseen, mutta poiketen tavallisista valuutoista se käyttää vahvaa kryptografiaa turvatakseen / salatakseen rahansiirrot. Suurin mielenkiinnon syy kryptovaluuttoihin on niiden hyödyntäminen voiton tekemisessä, sijoittajat saattavat tehdä päivän aikana suuriakin tuottoja.

Kaikkein tunnetuin kryptovaluutta on Bitcoin, jonka kurssi on heilahdellut melko radikaalisti viimeisten vuosien aikana. Parhaimmillaan Bitcoinin kurssi kävi 65 000 dollarin huipussaan huhtikuussa 2021, ennen kuin se menetti lähes puolet arvostaan toukokuuhun mennessä. Pian sen jälkeen lokakuussa valuutta saavutti uuden huippunsa 66 000 dollarissa ja laski jälleen. Kurssi on kuitenkin jatkanut tasaista nousuaan ja näyttääkin siltä, että alkuvuodesta 2022 saatetaan taas olla rikkomassa vanhoja ennätyksiä.

Opi lisää: näin sijoitat Bitcoineihin

Mikä on kryptovaluutta?

Kryptovaluuttaa on maksutapa tai tarkemmin valuuttaa, jonka voi vaihtaa muihin tuotteisiin tai tavalliseen valuuttaan. Monet yritykset ovat lanseeranneet omat kryptovaluuttansa, joita kutsutaan kryptovaluutan sijaan tokeneiksi. Näillä tokeneilla on mahdollista ostaa yrityksen tarjoamia palveluita. Ne ovat ikään kuin pelimerkkejä. Sinun pitää kuitenkin vaihtaa ensin oikeaa rahaa, jolloin saat vastineeksi tokeneita.

Kryptovaluutat hyödyntävät niin sanottua lohkoketjujärjestelmää, joka on hyödyntää hajautettua teknologiaa. Eli laitteet, jotka hyödyntävät tai ovat yhteydessä lohkoketjuun, ovat sijoitettuna ympäri maailman. Tämä tekee lohkoketjuista niin turvallisia, että yksittäinen hakkeri ei pysty vaikuttamaan teknologiaan mitenkään.

Opi lisää: mikä on lohkoketju ja miten se toimii?

Kuinka monta kryptovaluuttaa on olemassa ja kuinka arvokkaita ne ovat?

Maailmassa on tällä hetkellä yli 15000 kryptovaluuttaa, joilla käydään kauppaa julkisissa pörsseissä ja niiden määrä jatkaa kasvuaan. Sivustoltamme löydät kirjoitushetkellä yli 10900 erilaista kryptovaluuttaa, jotka ovat julkisen kaupankäynnin kohteena. Koko kryptovaluutta markkinoiden arvo on 2,5 triljoonaa dollaria, joka parhaimmillaan oli lähellä 3 triljoonaa. Pelkästään Bitcoinien arvo tästä markkinaosuudesta on 1,1 triljoonaa dollaria.

Vähemmän tunnettujen kryptovaluuttojen tai uusien ICO-listausten arvot saattavat heilahdella todella radikaalisti. Kurssit saattavat yhden päivän aikana muuttua tuhansia prosentteja, joka usein houkuttelee sijoittajia mukaan virtuaalivaluuttojen pariin.

Suurimmat kryptovaluutat markkina-arvoltaan

Maailman suurimmat kryptovaluutat ovat jo nykyään varsin vakaita ja mielletään melko turvallisiksi sijoituskohteiksi. Silti radikaaleilta kurssiheilahteluilta, joita yksittäiset twiitit tai uutiset saattavat aiheuttaa ei voida välttyä.

Etusivuiltamme löydät listauksen maailman viidestä suurimmasta kryptovaluutasta, mutta tässä tulee top 7.

  1. Bitcoin
  2. Ethereum
  3. Binance Coin
  4. Tether
  5. Solana
  6. Cardano
  7. XRP

Näiden kaikkien markkina-arvo mitataan kymmennissä miljardeissa, Bitcoinin tuhansissa miljardeissa.

Miksi kryptovaluutat ovat nykyään niin suosittuja?

Kryptovaluutat houkuttelevat joka päivä mukaan uusia sijoittajia, jotka rikastumisen toivossa haluavat liittyä mukaan tai koska he uskovat sen olevan tulevaisuutta. Tyypillisimpiä syitä kryptovaluutoista kiinnostumiselle ovat:

Kannattajat houkuttelevat mukaan lisää sijoittajia kehottaen investoimaan nyt, koska tulevaisuudessa arvo vain kasvaa. (tähän mennessä tämä on pitänyt täysin paikkansa)

Jotkut kannattajat ovat sitä mieltä, että kryptovaluutat tulevat korvaamaan perinteiset pankit ja keskuspankkijärjestelmän, luoden aivan uudenlaisen taloudellisen järjestelmän, jossa rahanarvoon ei voi vaikuttaa, sillä se määräytyy täysin markkinoiden mukaan.

Osa kannattajista uskoo lohkoketjuteknologiaan tai uusiin teknologisiin innovaatioihin, joita kryptovaluutat tuovat mukanaan. Toiset spekuloivat puhtaasti tuottojen puolesta pyrkien hyötymään kurssien voimakkaista liikkeistä.

Ovatko kryptovaluutat hyvä sijoituskohde?

Kryptovaluuttojen kurssit saattavat heitellä varsin radikaalisti lyhyellä aikavälillä, mutta pitkällä aikavälillä ne ovat kerta toisensa jälkeen osoittaneet pystyvän kasvattamaan arvoansa merkittävästi. Sijoituskohteena kryptovaluutat ovat houkuttelevia, sillä nykyään kuka tahansa pystyy sijoittamaan vain muutamia kymppejä kryptovaluuttoihin ilman, että koko järjestelmän toimintaa tarvitsee ymmärtää. Näin myös pienempiä pääomia sijoittavat henkilöt pääsevät mukaan jahtaamaan suuria tuottoja.

Mutta, kuten tavallisetkin valuutat kun niillä käydään kauppaa. On aina voittaja ja häviäjä. Joku joutuu ostamaan kryptovaluutan takaisin, jotta se voidaan muuttaa jälleen FIAT rahaksi.

Pääsääntöisesti kryptovaluuttoja voidaan pitää melko turvallisina sijoituskohteina, mutta pääoma on aina vaarassa. Markkinat ovat kuitenkin niin likvidejä, että sitä tuskin tarvitsee murehtia, ellei joudu huijausvaluutan kohteeksi, kuten uusin Squid Game kryptovaluutta meille osoitti. Arvo nousi, mutta kukaan ei ollut valmis ostamaan valuuttaa kasvaneella hinnalla.

kryptosijoittajien tulee kuitenkin muistaa, että kryptovaluutat yleisesti ovat erittäin volatiileja. Saatat menettää koko pääomasi vain yhden päivän aikana tai vaihtoehtoisesti moninkertaistaa sen. Kannattaa seurata trendejä, jotka liikuttavat massoja.

Miten ostan kryptovaluuttaa?

Siihen aikaan, kun kryptovaluutat esiteltiin ensimmäistä kertaa niiden ostaminen ja myyminen vaati erityistä tietotaitoa ja osaamista, sillä lompakosta asti kaikki piti itse järjestää vaativassa it-ympäristössä.

Tänäpäivänä asia on aivan erinlainen. Nykyään kuka tahansa voi sijoittaa milloin ja missä tahansa vain rekisteröitymällä eToron palveluun ja tallettamalla vähimmäispääomavaatimuksen 50 euroa sijoitustilillensä. Sijoitustoiminnassa alhaisin ikäraja on 18-vuotta, eli kaikki täysi-ikäiset voivat tehdä sijoituksia täysin itsenäisesti.

Yksinkertaisuudessaan kryptovaluuttoihin sijoittaminen aloitetaan näin:

Aloita luomalla tili kansainväliselle eToro-kaupankäyntialustalle ja vahvista tilisi tarvittavilla dokumenteilla (kuva ajokortista tai passista).

Tilin vahvistamisen jälkeen voit tallettaa haluamasi määrän rahaa avaamallesi ja vahvistamallesi sijoitustilille, jonka jälkeen voit aloittaa kaupankäynnin.

eToro pyrkii jatkuvasti panostamaan kryptovaluutta tarjontaansa listaamalla markkinoille uusia suosittuja, turvallisia ja trendaavia kryptovaluuttoja. Näin pääset ensimmäisten joukossa mukaan.

Etoron lisäksi kauppaa voi käydä myös muilla alustoilla, jotka saattavat olla aloittelijoille hieman vaativia ja kaupankäynnistä perittävät palkkiot aavistuksen korkeampia.

Opi lisää: näin sijoitat kryptovaluuttoihin.

Ovatko kryptovaluutat laillisia?

Kryptovaluutat ovat täysin laillisia, mutta niitä säännellään eri tavoin riippuen maasta, jossa asut. Esimerkiksi Yhdysvallat on kieltänyt kokonaan kaupankäynnin kryptovaluutoilla tai niiden johdannaisilla, samoin Kiina.

Tarkista siis maakohtaiset rajoitukset ja sääntelyt, jotka liittyvät kryptovaluuttoihin. Tällä hetkellä EU-alueella ei ole lainkaan sääntelyä tai regulaatioita liittyen kryptovaluuttoihin.

Kannattaa myös olla varovainen, mikäli ostat jotakin kryptovaluuttaa, joka ei ole listattu sivuillemme. Yleensä ei julkisen kaupankäynnin kohteena olevat valuutat saattavat olla huijauksia, joita on liikkeellä runsaasti. Varmistat, ettet joudu huijauksen kohteeksi, kun käyt kauppasi eToron alustalla.

Kannattaako kryptovaluuttaa ostaa?

Kannattaako rahaa laittaa sijoituksiin ylipäänsä? Kryptovaluutat ovat samalla tavalla sijoitusinstrumentteja kuin valuutat. Niiden avulla on mahdollista käydä voitokasta kauppaa, mutta korkeiden tuottojen mukana tulee myös riski, joka pitää olla valmis ottamaan.

Yleisesti kryptovaluutat ovat todella volatiileja verrattuna esimerkiksi osakekaupankäyntiin, mutta tuottojen suhteen puhutaan myös täysin eri luokista. Voit kuitenkin itse pienentää riskiä sijoittamalla vain tunnetuimpiin kryptovaluuttoihin ja pienempiä pääomia, kannattaa muistaa myös ajallinen hajautus.

On hyvä muistaa, että myydessäsi kryptovaluuttaa sinun tulee maksaa pääomatuloveroa, mikäli sijoituksesi tuottaa voittoa. Pääomatuloveron määrä riippuu myyntivoittojen suuruudesta, mutta yleensä se on noin 30 prosentin luokkaa tuotoista.

Oletko valmis aloittamaan? Etsi mielenkiintoisia kryptovaluuttoja sivuiltamme, joihin voit sijoittaa. Tue sijoituspäätöksiäsi verkosta löytämälläsi informaatiolla ja suhteuta riski mahdolliseen hyötyyn.

Lisätietoa kryptovaluutoista